Spoorzoeken

SHBSS helpt u graag bij uw zoektocht

Bent u op zoek naar de geschiedenis van een geliefde of familielid aan de Birma Siam of Pakan Baroe spoorweg? SHBSS helpt u graag met uw zoektocht. Wij hebben veel archiefmateriaal tot onze beschikking en twee zeer deskundige vrijwilligers die als geen ander hun weg daarin weten te vinden.

Mail ons secretariaat op info@shbss.nl en geef aan welke vragen u nog heeft. Onze vrijwilligers nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om u te helpen de puzzelstukjes van de geschiedenis te leggen.

Archieven van over de hele wereld

We komen het in bijna alle families wel tegen. Een ex-spoorwegwerker die nooit echt openhartig is geweest over wat hem aan de spoorbaan is overkomen. Of een krijgsgevangene die aan de spoorbaan is overleden en waarvan slechts summiere informatie beschikbaar is over de omstandigheden van zijn overlijden. En een familie die later, vaak als de vragen niet meer aan de eerste generatie gesteld kunnen worden, toch wil weten wat er is gebeurd. Welke reis hebben zij gemaakt, in welke kampen hebben zij gezeten, welke omstandigheden zijn ze daar tegengekomen? Het zijn vragen die veel nabestaanden bezighouden en die niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden zijn. Want waar moet je zo’n zoektocht beginnen?

Zelfs de aanleg van een spoorlijn diep in de jungle laat sporen achter in administraties en dagboeken. De afgelopen 10 jaar heeft het bestuur van SHBSS, in samenwerking met het Thai Birma Railway Centre (TBRC) in Kanchanaburi en een aantal vrijwilligers een enorm digitaal archief opgebouwd. We kunnen daardoor beschikken over bronnen van over de hele wereld. Van het Nationaal Archief in Tokyo, tot archieven in Washington en Engeland en het NIOD en Nationaal Archief in Nederland. Stichting SOO, zij zijn op de herdenkingsdagen altijd met een kraam aanwezig in het museumgebouw, verzorgt daarnaast voor ons de vertaling van de de Japanse interneringskaarten als dat nodig is. Tenslotte kennen wij veel dagboeken die helpen om een beeld te vormen hoe het er in een bepaald kamp aan toe ging. SHBSS heeft twee zeer toegewijde vrijwilligers tot haar beschikking die als geen ander de weg in deze archieven weten te vinden en de geschiedenis van een krijgsgevangene aan de spoorbaan kunnen reconstrueren. Zij helpen u graag.

De vrijwilligers, even voorstellen ….. 

Eric Sinninghe

Mijn naam is Eric Sinninghe en mijn vader was een van de krijgsgevangenen die aan de Birma spoorlijn hebben gewerkt. Zoals het geval bij velen, was mijn vader uiterst zwijgzaam over zijn Indië periode en zijn gevangenschap, ook al waren wij beide beroepsmilitair en ben ik veel uitgezonden geweest, nooit hebben we diepgaand over zijn periode in Indië en Thailand gesproken.
Na het overlijden van mijn vader en mijn eigen leeftijdsontslag als beroepsmilitair ben ik verder onderzoek gaan doen naar het verhaal van mijn vader. Al zoekende kwam ik met een pelgrimsreis van de SHBSS in Thailand terecht, bij het Thailand-Burma Railway Centre (TBRC). Het TBRC doet al meer dan 25 jaar research naar de verhalen van de Birma-Siam Spoorlijn. Zij hebben enorm veel kennis opgebouwd door gesprekken met spoorwegveteranen, Japanse ingenieurs, door zelf de restanten van de spoorlijn te onderzoeken en veel research te doen in archieven. Zij hebben mij enorm geholpen het verhaal van mijn vader te reconstrueren. Dat heeft bij mij erin geresulteerd dat ik nu samen met het TBRC en de SHBSS probeer zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen over de Nederlanders die aan de spoorlijn hebben gewerkt. In 2019 heb ik daar 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan en ook begin 2020 was ik voor hetzelfde doel weer in Thailand, maar moest ik dit bezoek vervroegd afbreken i.v.m. Covid-19. Nog steeds doe ik research, maar nu voornamelijk vanuit Nederland.

Naast dit researchwerk ben ik ook een database aan het bouwen gebaseerd op de informatie uit (dag)boeken van krijgsgevangen. In deze database koppel ik namen met plaatsen en data. Soms kan ik hiermee aan familieleden de tip geven om bepaalde passages in boeken te lezen omdat het verhaal van hun familielid deels overeenkomt met dat van de (dag)boekschrijver en het hun dus meer beeld geeft over de omstandigheden waaronder hun familielid werkte en leefde. Mocht u nog boeken of dagboeken hebben die over Birma Spoorlijn gaan dan hou ik mij aanbevolen om te kijken of ik hiermee de informatie in de database kan uitbreiden.

Graag probeer ik voor lotgenoten het verhaal van hun familieleden uit te pluizen door te zoeken in de beschikbare archieven om hen zo meer te kunnen vertellen over het verhaal van hun familielid.

Bas Aalders

Mijn naam is Bas Aalders. Op 8 november 2019 werd aan mijn oudoom Jacob den Bakker postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt door de burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar. Dit vormde het sluitstuk van een jarenlange zoektocht naar de geschiedenis van Oom Jaap, de oom van mijn vader. In 2014 vroeg mijn vader of ik de geschiedenis van zijn oom wilde bewaren. Hoe daarmee te beginnen als het enige dat bekend is dat Jacob aan de Birmaspoorweg was omgekomen. Sinds die tijd ben ik veel te weten gekomen, zelfs zoveel dat ik de levensloop van Oom Jaap heb kunnen uitwerken in een document dat nu op zijn pagina bij de Oorlogsgravenstichting is in te zien.

Tijdens mijn zoektocht heb ik zoveel kennis weten op te doen dat ik ook andere mensen kan helpen bij hun vragen over hun naasten die tijdens de 2e Wereldoorlog in de Oost zijn omgekomen. Sinds enige jaren help ik SHBSS met vragen die mensen hebben. Ik deel mijn kennis graag, leer van iedere vraag en probeer elke keer om een zo compleet mogelijk verhaal te leveren.

Zet het spoorzoeken in gang 

Heeft u nog onbeantwoorde vragen over familie of geliefden langs de spoorbaan? Stel ze ons gerust. We hebben al veel mensen tot grote tevredenheid kunnen helpen. Mail ons secretariaat op info@shbss.nl en geef aan welke vragen u nog heeft. Een van onze vrijwilligers neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.