0
Winkelwagen
No products in the cart.

“Voettocht militairen” op bezoek bij veteraan Felix

Zoals wij eerder hebben bericht hebben Jesse en Emiel afgelopen januari het Thaise spoortraject van de Birma-Siam Spoorweg gelopen. Donderdag 20 februari brachten zij een bezoek aan Birma Siam veteraan Felix Bakker. De ontmoeting werd op camera vastgelegd onder regie van Julie de Bruijn, Hoofd Video van het Mediacentrum van het Ministerie van Defensie. De bedoeling is dat er door Defensie een film van wordt gemaakt ten behoeve van in-en extern gebruik.

Het plan voor de voettocht is enkele jaren geleden bij Emiel (werkzaam bij de Landmacht) opgekomen, omdat hij op deze manier historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht wil brengen van de jeugd. Vorig jaar liep hij ook al van Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem. Ter voorbereiding van de mars door Thailand lazen Emiel en Jesse (marinier) boeken en bekeken films over de Birma-Spoorweg.

Omdat de grens tussen Thailand en Birma nog steeds gesloten was, konden ze het Birmese stuk niet lopen en eindigden ze de mars bij de Driepagodenpas. Ze bezochten ook het TBRC-museum en het ereveld in Kanchanaburi. Daar hadden ze een ontmoeting met medewerkers van Rod Beattie, met pelgrims van de Oorlogsgravenstichting en met de Nederlandse ambassadeur. Op YouTube staat onder ‘Scherpschutters’ een podcast over hun belevenissen.

Emiel en Jesse waren onder de indruk van wat Felix vertelde over zijn ervaringen aan de Birma-Spoorweg: de dwangarbeid en de ontberingen, de voetmarsen en de medische omstandigheden. Op hun vraag naar de lessen die de jeugd hieruit kan trekken, antwoordde Felix: “Haat lost niets op”.

Als het goed is zien we Emiel en Jesse op onze herdenking op 29 augustus. Ze zijn in ieder geval al van harte uitgenodigd.

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Recent:

Henk Beekhuis overleden

In memoriam Jos Wessels

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons