0
Winkelwagen
No products in the cart.

TBRC in tijden van Corona

Velen van jullie kennen wel het Thai Birma Railway Centre (TBRC) in Kanchanaburi, het museum en onderzoekscentrum gelegen naast het grote ereveld. Al 18 jaar lang zet TBRC zich in om nabestaanden en veteranen van de Birma Siam spoorweg te helpen het verleden te begrijpen en een plek te geven. Het is onze thuishaven tijdens de SHBSS-pelgrimsreizen en onze grote leverancier van archiefmateriaal. Het levenswerk van Rod Beattie. En laten we de altijd opgewekte straf niet vergeten. Hoe zou het hen vergaan tijdens deze pandemie? Tijd om daar eens een artikeltje aan te wijden.

De Thaise overheid heeft in maart 2020 direct stevig ingegrepen in toeristenstroom om het land daarmee te behoeden voor een grote pandemie. Economisch gezien een drastische maatregel, als je weet dat Thailand jaarlijks kan rekenen op 40 miljoen toeristen en dat 1 op de 6 Thai werkzaam is in de toeristensector. De besmettingen zijn door de ingreep in 2020 weliswaar relatief laag gebleven, de economie is de zwaarst getroffene in de regio.

De staf typt handgeschreven archieven over in een database om het spoorzoeken te vergemakkelijken

Op 25 maart 2020 heeft Terry, de bedrijfsleider van TBRC, op last van de overheid het TBRC-museum gesloten voor bezoekers. TBRC heeft de leden van de TBRC-staf, waaronder Poom en de dames die ons bij de pelgrimsreizen begeleidden, in dienst weten te houden. Zij het tegen gereduceerd salaris. In een gesloten museum hebben zij de hele zomer gewerkt aan het overtypen van de ziekenhuisregisters in een database en ander administratief werk. 95.000 regels zijn gedaan. Een bron waar onze beide spoorzoek-vrijwilligers zeker wel gebruik van kunnen maken.

Na de heropening ook in Thailand 1,5 meter maatregelen

Op 21 september 2020 kon TBRC de deuren weer openen voor bezoekers. De omzet bedraagt sindsdien ongeveer 15% van normaal, er is geen steun van de Thaise overheid. Voor nu richt TBRC zich op bezoek door Thai zelf, maar dat zet geen zoden aan de dijk. In de eerste maanden van 2021 zijn er diverse besmettingshaarden en zo’n 200 tot 300 besmettingen per dag waardoor ook die bezoeken steeds vaker uitblijven. Ter indicatie: in de maanden januari en februari van 2020 telde TBRC gemiddeld 6.000 betalende bezoekers per maand. In de maanden januari en februari 2021 waren dat er respectievelijk 137 en 344. Pas als het internationale toerisme weer op gang komt zal TBRC uit de rode cijfers komen zo is de verwachting. Het centrum teert daardoor nu al een jaar in op de zorgvuldig opgebouwde reserves. De situatie wordt daardoor wel steeds nijpender. 

Door de afwezigheid van internationaal toerisme richt TBRC zich op de Thaise bevolking

Ondanks de beroerde omstandigheden is de stemming binnen TBRC goed en iedereen doet zijn best. Heel Thailand kijkt reikhalzend uit naar  de herstart van het internationale toerisme.

Als u TBRC een warm hart toedraagt en ze door deze moeilijke tijden heen wilt helpen, kunt u ze steunen met een donatie. U kunt die donatie overmaken aan SHBSS, dan zorgen wij dat we alle donaties bundelen en in één overboeking naar TBRC sturen. Dat scheelt u naast een hoop gedoe ook 25 euro aan  internationale bankkosten die per overboeking in rekening worden gebracht. 

Uw donatie voor TBRC kunt u overmaken op:

NL 74 INGB 0007364383 tnv STG Herdenking Birma Siam en Pakan Baroe

Vergeet niet bij uw overboeking “donatie TBRC” te vermelden.

Uiteraard brengen we TBRC graag op de hoogte van de namen van schenkers en een eventuele boodschap daarbij. U kunt ons daar een mail over sturen op info@shbss.nl onder verwijzing naar de donatie.  

Hopelijk tot gauw in Kanchanaburi

 

 

 

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten