Pakan Baroe bank op ereveld Leuwigajah
Voormalig spoorweg veteraan Van den Barselaar heeft tijdens zijn leven en bij zijn overlijden de nodige fondsen beschikbaar gesteld voor het verfraaien van het Driepagodenmonument en het geven van meer bekendheid aan het drama van de Dodenspoorlijnen. Zo is de namenmuur achter het monument uit deze fondsen gefinancierd en heeft SHBSS bijvoorbeeld bij de uitgave van boeken een beroep op het fonds kunnen doen.
Het fonds was inmiddels bijna leeg, waardoor de beheerders ervan, Stichting ACSA, besloten hebben het werk per 1 augustus te beëindigen. Met de laatste middelen uit het fonds is een herdenkingsbank met plaquette geplaatst op ereveld Leuwigajah te Bandung ter hoogte van de verzamelgraven van overleden spoorwegwerkers van de Pakan Baroe (verzamelgraf Olo 27).
De slachtoffers die zijn overleden tijdens de aanleg van de Pakan Baroe Spoorweg zijn na het eind van WO2 herbegraven op het toenmalige OGS-ereveld te Padang, Sumatra. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd dat ereveld op last van de Indonesische autoriteiten opgeheven en zijn alle aldaar begraven oorlogsslachtoffers overgebracht naar het ereveld Leuwigajah te Bandung. Ruim 350 slachtoffers van de Pakan Baroe Spoorweg liggen daar begraven in vak IV.De gedenkbank is geplaatst ter hoogte van de verzamelgraven Olo 27. Het vak IV ligt achter Olo 27, gezien vanaf de bank.
De bank is 26 augustus officieel onthuld door de Directeur Indonesië van de OGS, de heer Robbert van de Rijdt.
Wij danken de ACSA voor de samenwerking in de afgelopen jaren.