0
Winkelwagen
No products in the cart.

Onderhoud aan Kanchanaburi erevelden (II)

In de eerste week van januari heb ik een bezoek gebracht aan Kanchanaburi. De Oorlogsgravenstichting (OGS) heeft mij, als ik toch die kant op ging, gevraagd de stand van het onderhoud van de bronzen grafplaten op de erevelden in Kanchanaburi-stad (Don Rak) en Chungkai in beeld te brengen. Het ging daarbij om het inventariseren van platen waarbij letters door de weersinvloeden zijn losgekomen en platen waarbij de beschermende laklaag is doorbroken waardoor er een verweringsproces start. De erevelden zijn onder beheer van de Britse Common Wealth War Graves Commission (CWGC). Voor zowel de OGS als  SHBSS is de stand van het onderhoud op beide erevelden al langer een zorg. Zie ook het nieuwsbericht van de zomer 2016 (onderhoud Kanchanaburi ervelden I).

Goede nieuws is dat de 50 nieuwe bronzen platen die de OGS op eigen gelegenheid heeft laten maken en in het vorige nieuwsbericht werden aangekondigd, er inmiddels ook liggen. En ze zijn van prachtige kwaliteit. Her en der zijn ook enkele sterk verweerde platen gereinigd en opnieuw gelakt zodat deze er weer goed uitzien. Bij een rondgang langs de Nederlandse graven op beide erevelden bleken de platen op Chungkai over het algemeen in behoorlijk goede conditie. Voor de platen op Don Rak moet, ondanks het tot nu toe uitgevoerde onderhoud, met name voor het Nederlandse vak 7 nodig een flinke inhaalslag op het onderhoud worden gepleegd.

Van alle aangetaste platen zijn foto’s gemaakt en overhandigd aan de OGS. Ook van alle platen waar letters door weersinvloeden zijn verdwenen is een aantekening gemaakt. De OGS zal met deze informatie nogmaals bij de CWGC aandringen op inhaalslag in het onderhoud. Wij blijven vanuit SHBSS de voortgang volgen.

Erik Broekroelofs

Voorzitter SHBSS 

 

 

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Recent:

Henk Beekhuis overleden

In memoriam Jos Wessels

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons