
Henk Hovinga overleden
Henk Hovinga, is donderdag 20 mei rustig thuis overleden na al een langere periode ziek te zijn geweest.
Wij kennen Henk Hovinga (1931) natuurlijk van zijn enorme kennis van de geschiedenis van de Pakan Baroe spoorlijn. Langer geleden reisde Henk als verslaggever jarenlang rond de wereld, voor weekbladen, radio en televisie. Hij specialiseerde zich uiteindelijk in Azië en Indonesië in het bijzonder. Hij verzamelde tijdens zijn tientallen reizen naar Indonesië materiaal voor actuele rapportages en documentaires over de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands Indië. Deze historische specialisatie leidde uiteindelijk tot het standaard boek over de geschiedenis van de Pakan Baroe spoorlijn op Sumatra “Op dood spoor” en de bijbehorende documentaire “Eindstation Pakan Baroe”.
Henk Hovinga was jarenlang vaste bezoeker van onze herdenking, heeft voor een aandachtig publiek lezingen gegeven en bemande steevast zijn Pakan Baroe-kraam op het achterveld. Zijn boek “op dood spoor” is al jaren uitverkocht en wordt nog door velen gezocht. Met zijn kennis heeft hij vele Pakan Baroe families geholpen het verleden een plek te geven. We zullen Henk missen als markante persoonlijkheid en bron van kennis in ons midden en danken hem voor wat hij voor anderen heeft kunnen betekenen.
Beelden van het afscheid van Henk, dat donderdag 27 mei plaats heeft gevonden, zijn terug te kijken via deze link.
Begin 2020 heb ik uitgebreid contact gehad met wijlen Dhr. Henk Hovinga i.v.m. een artikel van mijn hand t.b.v. het Jaarboek van de Vereniging Officieren Regiment van Heutsz. Titel: De legen-darische lijdensweg van krijgsgevangenen nader in beeld gebracht. Hij heeft mij toen uitgebreid van informatie voorzien, waarbij een kaartje van het tracé van de Sumatra of Pakan Baroe Spoor-weg. Ook leverde hij informatie over een van de latere regimentscommandanten. Al met al een uiterst nuttig en aangenaam contact. Desgewenst kan ik uw Stichting een kopie van de tekst toe-zenden. Ik mocht veel positieve reacties ontvangen van kinderen/kleinkinderen van ex-gevangen militairen-KNIL. Moge hij rusten in vrede. G.A. Geerts, brigade-generaal b.d.; oud-commandant KTOMM Bronbeek.