0
Winkelwagen
No products in the cart.

Birma Siam locomotief nog actief in Shizoka

Onlangs kregen wij vanuit Japan deze foto opgestuurd. Het is van een nog werkende stoomlocomotief die actieve dienst heeft gedaan op de Birma Siam spoorweg. Er zit een bijzonder verhaal aan vast.

Vele jaren na de oorlog bezochten een aantal Japanse veteranen Thailand. Zij waren betrokken geweest bij de aanleg van de Birma Siam spoorweg. Naast het spoor zagen zij een dumpplaats met een hele reeks locomotieven. Inmiddels zwaar verroest en aangetast. Na inspectie kwamen de veteranen tot de conclusie dat er een paar nog te repareren waren. Ze haalden twee exemplaren terug naar Japan om ze te restaureren. De eerste staat in een museum bij de (beruchte) Yasukuni Shrine in Tokyo. Dat exemplaar heeft dienst gedaan bij de officiële opening van de Birma Siam spoorlijn bij Konkoita op 25 oktober 1943. Van de tweede is de foto bij dit item en zoals te zien is deze nog steeds in actieve dienst. Hij wordt ingezet voor toeristenritjes in de bergen bij Shizoka en rijdt nog een keer per dag.

Wel raar om te zien dat zo’n locomotief, die bij de ons de associatie met veel leed oproept, mensen nu veel plezier biedt. Maar we wilden het jullie niet onthouden. Wellicht een idee voor een bezoek als onderdeel van een Japan-reis.

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten