0
Winkelwagen
No products in the cart.

Pelgrimsreizen … het persoonslijke verhaal

De Pelgrimsreis 2023 is onderweg. Volg de pelgrimsgroep vanaf maandag via deze link met een dagelijke blog 

 

Als bestuur van SHBSS proberen wij mensen zoveel mogelijk te helpen bij reconstrueren van “het persoonlijke verhaal”. Het onderzoeken van het wat er met een krijgsgevangene, geliefde, bij de aanleg van de dodenspoorlijnen precies is gebeurd. Waar heeft hij gezeten, wat is hem overkomen? Het kennen van dat verhaal helpt om het plek te geven. Indrukwekkend is het als u in de voetsporen van uw familieleden kunt treden en ook de daadwerkelijke kamplokaties kunt bezoeken.

Pelgrimsreizen naar Thailand

SHBSS heeft, in nauwe samenwerking met het Thailand Birma Railway Centre (TBRC) in Kanchanaburi, sinds 2013 vier pelgrimsreizen naar Thailand georganiseerd. Onder de deskundige leiding van Rod Beattie bezochten we met een groep van 35 reizigers kamplokaties in de jungle, reisden we helemaal tot aan de grens met Birma en hielden we een indrukwekkende herdenkingsdienst op het ereveld in Kanchanaburi en Chungkai. In de 2013 en 2015 editie reisden nog een aantal veteranen met ons mee. Van de 2013 editie is door Twan Spiers een documentaire gemaakt “spoor van 100.000” doden. U kunt de DVD van deze documentaire bestellen in de SHBSS webshop. Van de 2017 en 2019 editie is een dagelijks reisverslag gemaakt door medereisleider en SHBSS-voorzitter Erik Broekroelofs. Die reisverslagen kunt u via deze links teruglezen.

Verslag door Erik Broekroelofs van de Pelgrimsreis langs de Birma Siam Spoorlijn, van 16 november tot en met 26 november 2017.

Verslag door Erik Broekroelofs van de Pelgrimsreis langs de Birma Siam Spoorlijn van 14 november tot en met 24 november 2019. 

Een van de reizigers van 2017, John van Nimwegen, heeft een mooie video impressie van de reis gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

Pelgrimsreizen naar Sumatra

SHBSS heeft de pelgrimsreizen naar Thailand kunnen  organiseren omdat TBRC ter plaatse voor ons de organisatie kan regelen en Thailand makkelijk bereisbaar is. Bij Sumatra ligt dat een stuk moeilijker. Toch is het mogelijk om op Sumatra de overblijfselen van de spoorlijn of de kamplokaties te bezoeken. SHBSS heeft goede contacten met Jamie en Jeff Farrell, de man achter de website Pakan Baroe death railway. Samen hebben zij indrukwekkend veel onderzoek en veldwerk verricht. Osvian Putra, een reisleider op Sumatra, kan in overleg met de familie Farrell groepen ontvangen om hen langs de spoorlijn te leiden. Jamie Farrell en Osvian Putra waren te gast op de herdenking 2018. Als u plannen heeft om een pelgrimsreis te maken, neem dan contact met ons op of direct met Osvian (in het Engels).