0
Winkelwagen
No products in the cart.

Herdenking 2021

Zaterdag 28 augustus 2021 hebben wij de slachtoffers van de Birma Siam en de Pakan Baroe spoorweg herdacht op Landgoed Bronbeek. Door de Corona beperkingen helaas met een gemaximeerd aantal bezoekers op het landgoed, maar met zeker zovelen thuis achter het scherm om de live uitzending te kunnen volgen. De intieme sfeer en mooie woorden en muziek raakten echter in het hart. Het monument was door de vele bijdragen uit het hele land weer omgeven door een zee van bloemen. De beelden van de herdenking zijn terug te zien via de onderstaande link. De herdenking begint ongeveer vanaf minuut 8. 

 

HIER KUNT U DE HERDENKING NOG EEN KEER TERUGZIEN

 

Bij de herdenking waren nog vier spoorwegveteranen aanwezig. Allen bijna 100 jaar oud, of die mijlpaal al gepasseerd. Louk Bannink, Ed van de Logt, Bob Hartogh Heijs van de Lier en Jos Wessels. 

Sienna, 8 jaar oud, opende de herdenking met prachtige brieffragmenten van haar overgrootvader. Ze gaan over het verlangen, het thema van de herdenking van vandaag. U kunt de speech van Sienna met de volgende link nalezen. speech Sienna pdf

Na de speech van Sienna werden kransen gelegd bij het monument door de gemeente Arnhem, het ministerie van VWS, de Commandant Bronbeek, De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht en de ambassade van Thailand. 

SHBSS-voorzitter Erik Broekroelofs memoreerde in zijn speech zijn grootvader Jan Broekroelofs en gaf aan na 6 jaar het voorzitterschap van de stichting over te dragen aan Lars Bannink. Lars legde daarop met zijn grootvader Louk, Birma Siam veteraan, een bloemstuk bij het monument. De nieuwe voorzitter en de veteraan. De speech van Erik kunt u via de volgende link nalezen. Speech Erik Broekroelofs Voorzitter SHBSS pdf

Door de jaren heen is onze driegeneratiekrans het symbool geworden van de herdenking als familieritueel. Dit jaar hebben we jongste van de generaties gevraagd het woord te voeren. Beide families zorgden voor mooie emoties onder de toeschouwers. 

Als eerste legde de familie Wouters de driegeneratiekrans voor de slachtoffers van de Birma Siam spoorweg. De speech van jongste generatie Alexander Wouters kunt u via de volgende link nalezen. speech alexander wouters 3 generatiekrans BS

Daarna was het de beurt aan de familie Van der Hoeven om de driegeneratiekrans voor de slachtoffers van de Pakan Baroe spoorweg te leggen. Namens de familie werd het woord gevoerd door jongste generatie Joel van der Hoeven. U kunt zijn speech via  de volgende link nalezen. speech Joel van de Hoeven 3 generatiekrans PB

Als start van het bloemen defilé werd de speciale melati-krans gelegd door het bestuur van stichting 15 augustus. De muzikale omlijsting van de dag lag in de vertrouwde handen van Marcel Luntungan en Stefanie Ramaekers. 

De foto’s van vandaag zijn gemaakt door Arjan Vrieze, we zullen proberen de foto’s zo snel mogelijk op de website beschikbaar te maken.  Een selectie van de foto’s is te zien via deze link. Als bestuur danken wij eenieder die aan de herdenking heeft bijgedragen en hopen volgend jaar een herdenking te kunnen organiseren zonder beperkingen.