Interview Ed van de Logt in de Volkskrant
Een prachtig, persoonlijk en openhartig interview – van maar liefst 2 volle pagina’s -met de 100 jarige Birma-Siam spoorweg veteraan Ed van de Logt staat vandaag in de Volkskrant.
In het Interview vertelt de 100-jarige – in Nederlands-Indiรซ geboren techneut over de eeuw die achter hem ligt. Hij vertelt over zijn jeugd en zijn leven nu. Hoe hij nog zelfstandig in Eindhoven woont met zijn vrouw An. Hoe hij voor haar zorgt als mantelzorger. Dat hij graag boeken leest over de Tweede Wereldoorlog en trouw alle veteranendagen en herdenkingen bezoekt.
Ook vertelt hij openhartig over de honger, de ziekte, het zware werk en eenzaamheid die hij voelde nadat hij krijgsgevangen was gemaakt en tijdens zijn werk aan de Birma-Siam spoorweg. Maar ook hoe hij als vrijwilliger betrokken was bij het repatriรซren van Romoesja’s na de oorlog. Omdat dit zijn kans was om de spoorweg en alle bruggen – waar hij 3,5 jaar aan had gewerkt – ook zelf te zien.
Het artikel gaat ook in op zijn latere leven. Zijn carriรจre bij Phillips maar ook de discriminatie en ongelijkheid die hij ervaren heeft na zijn terugkomst in Nederland. Op het einde van het artikel wordt hem gevraagd naar het mooiste moment van zijn leven. Waarop hij antwoord dat dit de pelgrimsreis reis is die hij – in 2013 met zijn dochter en andere veteranen – naar Thailand maakte. Langs het hele traject van de spoorweg, tot aan de grens met Birma. Het was voor hem een goede tijd – geen nare herinneringen – maar saamhorigheid en kameraadschap. Dat was wat hem goed deed tijdens die reis en wat hij mist in de tijd waarin we nu leven.
Aankomende zaterdag – tijdens onze herdenking – hebben we de eer om Ed van de Logt als eregast in ons midden te mogen verwelkomen. Hij zal dan samen met zijn mede spoorwegveteraan – Hendrik Hansen – de veteranenkrans leggen bij het Birma-Siam en Pakan Baroe monument. Hopelijk kunnen we dhr. Van de Logt zaterdag – samen met u – weer wat van dat gevoel van saamhorigheid en kameraadschap geven, als we samen stilstaan en samen herdenken.
๐๐ฒ๐ ๐๐ผ๐น๐น๐ฒ๐ฑ๐ถ๐ด๐ฒ ๐ถ๐ป๐๐ฒ๐ฟ๐๐ถ๐ฒ๐ ๐ธ๐๐ป๐ ๐ ๐น๐ฒ๐๐ฒ๐ป ๐ผ๐ฝ ๐ฝ๐ฎ๐ด๐ถ๐ป๐ฎ ๐ญ๐ฒ&๐ญ๐ณ ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ฉ๐ผ๐น๐ธ๐๐ธ๐ฟ๐ฎ๐ป๐ ๐๐ฎ๐ป ๐บ๐ฎ๐ฎ๐ป๐ฑ๐ฎ๐ด ๐ญ๐ฎ ๐ฎ๐๐ด๐๐๐๐๐ ๐ฎ๐ฌ๐ฎ๐ฐ, ๐ผ๐ณ ๐ผ๐ฝ ๐ฑ๐ฒ ๐๐ถ๐๐ฒ ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ฉ๐ผ๐น๐ธ๐๐ธ๐ฟ๐ฎ๐ป๐:
Een bijzonder en indrukwekkend verhaal! Temeer nu ik bij lezing van het Volkskrant-verhaal tot de ontdekking kwam een volle neef te zijn van deze kranige 100-jarige veteraan.
Het is zeker een bijzonder verhaal! Maar wat een bijzondere ontdekking ook. Hopelijk heeft u dan ook veel van zijn kranige genen en kunt u zijn verhaal nog vaak delen.