0
Winkelwagen
No products in the cart.

In memoriam Jos Wessels

Onze geliefde spoorwegveteraan Jos Wessels is vanochtend helaas overleden. Afgelopen augustus was Jos met zijn 102-jaar nog een wilskrachtige verschijning op onze herdenking en vastbesloten er volgend jaar weer bij te zijn. Het heeft niet zo mogen zijn. Wij wensen familie en nabestaanden veel sterkte en zullen zijn aanwezigheid zeer missen.   

Jos diende als KNIL-militair in Nedelands-Indië en werd na de capitualatie als krijgsgevangene ingezet bij de aanleg van de Birma Siam Spoorlijn. Hij overleeft het, maar komt na de oorlog bij thuiskomst in Nederlands-Indië terug in een totaal ander land.: “In die tussentijd dat wij krijgsgevangene waren heeft Sukarno zijn volk opgeroepen om alles wat Hollands was het land uit te schoppen. Daardoor heb ik een totaal ander leven moeten leiden.” 

Als KNIL-veteraan was Wessels zijn leven niet zeker. Hij vluchtte met zijn familie per boot van Batavia naar Nederlands-Nieuw-Guinea, dat toen nog wel volledig in handen was van Nederland. “Ik ben daar bij aankomst met mijn gitaar en radio in zee gestapt. Er was daar geen haven. En zo ben ik op het strand naar boven gelopen. Ik ben toen opgevangen door familie Van Lingen met een bakje soep. Wat was dat toen lekker zeg. Dat vergeet ik nooit.” 

In zijn latere leven heeft Jos veel bijgedragen om de herinnering aan de spoorlijn en haar slachtoffers levend te houden. Hij was vaste gast op onze herdenkingen, maar bijvoorbeeld ook te zien in de documantaire “spoor van 100.000 doden” die gemaakt is van de eerste SHBSS-pelgrimsreis in 2013. 

We zullen je missen Jos, 

 het SHBSS bestuur, Lars, Ida, Ronald, Erik 

2 thoughts on “In memoriam Jos Wessels”

  1. Mady van Knippenberg 1 december 2023

    Familie en allen die hem lief hadden gecondoleerd met dit verlies.
    Ik ben op de terugweg van mijn pelgrimstocht aan de Birma-Siam spoorweg en voel me verbonden met deze spoorwegheld. Sterkte.

  2. Mirella Satoor de Rootas 3 december 2023

    Selamat jalan, Pak Jos.

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten