0
Winkelwagen
No products in the cart.

Henk Beekhuis overleden

Afgelopen maandag 4 december is Henk Beekhuis in het ziekenhuis in Groningen overleden. Tijdens de laatste 40 jaar van zijn leven heeft Henk zich met een ongelooflijke toewijding ingezet voor het bewaren en ontsluiten van bronmateriaal waarmee hij slachtoffers van de Birma Siam Spoorlijn, de Japanse bezetting en de Bersiap-periode heeft kunnen helpen aan waardevolle inzichten over wat echt gebeurd is. Henk is 91 jaar oud geworden  

 

Velen van jullie, als vaste bezoekers van de onze herdenking, zullen wel eens een beroep gedaan hebbben op het SHBSS-Spoorzoekteam of een onderzoeksvraag uitgezet hebben bij TBRC in Thailand. Het snelle antwoord en het detail waarmee de reis van de krijgsgevangene kan worden gereconstrueerd doet vaak versteld staan. Wat velen echter niet weten is dat hier vooral het werk van Henk Beekhuis aan ten grondslag ligt. Henk heeft zich zeker 40 jaar ingezet om bronnen te ontsluiten, vaak door deze handmatig over te typen van papieren archiefdelen. Zo ook bijvoorbeeld alle Java-party lijsten. Hierdoor zoeken we nu niet naar een speld in een hooiberg, maar vinden we met 1 druk op de knop de datum van aankomst in en vertrek uit Singapore van een krijgsgevangene. Alleen dit  al betrof meer dan 50.000 met de hand ingevoerde datavelden. Een waar monnikenwerk. De door hem ontsloten informatie deelde Henk met iedereen die er belangstelling voor had. Ook met SHBSS en TBRC. Zonder eervolle vermelding of vergoeding, maar gewoon omdat hij het belangrijk vond dat de informatie beschikbaar kwam. Velen van jullie kennen vast zijn website www.japansekrijgsgevangenkampen.nl, waar hij alle informatie beschikbaar stelde. Voor al zijn werk werd Henk in 2018 onderscheiden als Ridder in De Orde van Oranje Nassau. 

Wij willen Henk nogmaals danken voor alles wat hij voor spoorzoekende familes heeft betekend en zullen proberen zijn levenswerk beschikbaar te houden voor komende generaties. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte. 

Het SHBSS-bestuur, Lars, Ida, Ronald, Erik 

3 thoughts on “Henk Beekhuis overleden”

 1. Ed Vermeulen 6 december 2023

  Waarde lezers
  Inmiddels lang geleden deed ik ten behoeve van familieonderzoek regelmatig een beroep op de grote kennis van de heer Beekhuis
  Altijd mocht ik een vriendelijk en goed geformuleerd antwoord met goede uitleg ontvangen….dank daarvoor
  Heer Beekhuis…rust zacht
  Een groet van Ed Vermeulen, Baarn

 2. Juliette Horn-Windhorst 28 januari 2024

  In 1990 vond ik een grote hoeveelheid brieven van mijn vader in de nalatenschap van mijn moeder. Pas in 2010 had ik de moed om die brieven te lezen. Het waren o.a. brieven over zijn krijgsgevangenschap door de Jap, geschreven vlak na de bevrijding. Henk Beekhuis heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer informatie kon toevoegen toen ik de brieven ging uitwerken en er een boek van maakte getiteld ‘Overleven langs de Birma-Siam Spoorweg’. Dat was belangrijk voor mij omdat mijn vader overleed toen ik nog heel jong was. Ik ben Henk Beekhuis eeuwig dankbaar voor zijn onstuitbare inzet omdat ik mede door hem mijn vader heb leren kennen.
  Juliette Horn-Windhorst, Gorssel

 3. Annelies Zwanenburg-Janssen 22 februari 2024

  Vanaf deze plaats richt ik mijn zeer welgemeende condoleances aan de familie en overige dierbaren van de heer Henk Beekhuis. In 2020 vroeg ik hem of hij wellicht iets meer details wist van de situatie van zowel mijn vader als mijn oom die respectievelijk aan de Birma- en Pakan Baru Spoorlijn hadden gewerkt. Binnen twee dagen had ik een uitgebreid antwoord. Ik stond werkelijk versteld. Wat een fantastisch werk heeft de heer Beekhuis verricht. Mijn dank is enorm. May he R.I.P.
  Annelies Zwanenburg-Janssen – Rijswijk

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Recent:

Henk Beekhuis overleden

In memoriam Jos Wessels

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten