Documentaire ‘intergenerationeel oorlogstrauma’ door Paul Kotvis
Documentaire ‘intergenerationeel oorlogstrauma’ door Paul Kotvis
Graag brengen wij onderstaande actie bij u onder de aandacht. Paul Kotvis bereidt zich voor om dit voorjaar te beginnen met het opnemen van de documentaire over zijn oudoom Bram Olckers die kwam te overlijden aan de Birma – Siam spoorweg. De documentaire zal stilstaan bij het leven van Olckers, de dwangarbeid en richt zich met name op het thema ‘intergenerationeel oorlogstrauma’. In het onderstaande bericht vindt u informatie over de documentaire, Paul Kotvis en de door hem opgestelde crowdfundactie. De SHBSS steunt de crowdfundactie voor deze documentaire en om deze reden dragen wij graag bij aan het verspreiden van zijn plan.
Draag bij aan de realisatie van een documentaire om een ‘intergenerationeel oorlogstrauma’ bespreekbaar te maken. Tekst door Paul Kotvis.
Wat houdt het project in?
In deze 50 minuten durende documentaire wordt aandacht gevraagd voor het onderbelichte thema ‘intergenerationeel oorlogstrauma’, waar veel families over de hele wereld mee worstelen of onbewust met zich meedragen. Daarnaast wordt een ode gebracht aan de slachtoffers van het vergeten drama aan de Birma – Siam spoorlijn, mensen die ooit in vrijheid leefden.
De documentaire gaat over het leven van mijn oudoom Bram Olckers, die in de Tweede Wereld oorlog overleed aan de Birma spoorweg in Thailand. Over dit verlies werd binnen mijn familie gezwegen. Doordat verdriet blijkbaar overgedragen kan worden aan opvolgende generaties, is dat onbewust bij mij terecht gekomen.
Het verhaal wordt belicht vanuit een eigentijdse invalshoek, ik kruip in de huid van Bram en volg zijn spoor terug van Amsterdam, naar Java en Thailand, waar hij uiteindelijk door ziekte en uitputting overlijdt. Door een Indische Kris en ring van Bram terug te brengen naar zijn graf, waar nog nooit een familielid geweest is, wordt het oorlogstrauma drie generaties en 80 jaar later symbolisch geheeld.
Wie is Paul Kotvis?
Lange tijd werkte ik voor veeleisende werkgevers, maar sinds vorig jaar volg ik mijn dromen en leidt een leven gebaseerd op inspiratie. In de afgelopen periode heb ik me verbaasd over gebeurtenissen in relatie tot mijn oudoom Bram Olckers. Na verloop van tijd werd steeds duidelijker om hier iets mee te gaan doen en na onderzoek over zijn leven ontstond een biografie. Dit verhaal raakt een universeel thema; een oorlogstrauma dat onbewust overgedragen wordt aan volgende generaties, maar in veel gevallen onbesproken blijft.
Waarom is een crowdfundactie nodig?
De productiekosten van de documentaire bedragen € 24.000, de helft daarvan wil ik inzamelen met behulp van een crowdfundactie. De documentaire zal na realisatie aangeboden worden aan nationale- en regionale omroepen en internationale filmfestivals. Wilt u ook bijdragen aan deze documentaire of wilt u meer informatie, dan vindt u hier de link naar de crowdfundactie. Doneren kan tot en met 10 februari a.s.