Herdenkingspagina 2024
Ieder jaar in augustus worden de slachtoffers van de Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen – die onder bezetting door Japan in de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië zijn aangelegd – herdacht tijdens de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking op Landgoed Bronbeek in Arnhem (Velperweg).
Foto’s door Arjan Vrieze
Herdenking Birma-siam Spoorweg &
Pakan Baroe Spoorweg
Zaterdag 17 augustus 2024, Landgoed Bronbeek
Welkom op onze herdenkingspagina. Morgen is het zover de herdenking van de Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen. Wij kijken er erg naar uit. Lees deze pagina door voor de laatste extra informatie. Heeft u vragen? Mailt u ons dan gerust op info@shbss.nl.
Kunt u niet aanwezig zijn, maar wilt u vanuit thuis meekijken, dan kan dit via onderstaande livestream.
Programma
Ieder jaar bieden wij op de herdenkingsdag verschillende activiteiten aan om verhalen en informatie met elkaar te kunnen delen. Hieronder vindt u het huidige programma. Uiteraard is er na afloop van de herdenking de mogelijkheid tot het samenzijn bij de lunch in de Kumpulan. De ceremoniemeester heet u om 11.20 bij het monument welkom, wij willen u daarom vragen tijdig bij het monument aanwezig te zijn.
10.00 Landgoed Bronbeek is geopend. Koffie, thee en spekkoek staat voor u klaar in de witte tent boven op het veld. Hier staan kraampjes en tafels en stoelen om gezellig te zitten.
10.30 – 11.00 spoorzoekers presentatie door Eric Sinnighe en Bas Aalders in de Indische zaal Museum Bronbeek (Let op: er is ruimte voor maximaal 50 bezoekers)
11.20 plaatsnemen rondom het monument. Muzikale omlijsting door Marcel Luntungan.
11.30 start herdenking en start livestream
Spokenword door August
Welkomstwoord door ceremoniemeester Thijs Meijer
Openingswoord door voorzitter Lars Bannink
Kranslegging door spoorwegveteranen Ed van de Logt en Hendrik Hansen
Eerste kranslegging door organisaties
Toespraken driegeneratiekransfamilies en kranslegging
Tweede kranslegging door organisaties
Officiële ceremonie
Melatikranslegging door Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en Jong1508
12.40 einde herdenking en aansluitend bloemendefile
13.00 Indische lunch en nazitten in de Kumpulan
14.30 boekpresentatie Door het oog van de naald door Wim Burgmeijer in de Sumatrazaal.
16.00 einde herdenkingsdag
Indische lunch in de Kumpulan
Zoals elk jaar kunt u bij de Kumpulan gebruikmaken van het Indische lunchbuffet. Omdat bewuster en duurzamer leven niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, proberen wij sinds twee jaar samen met de Kumpulan, onze bezoekers hierin te inspireren. Dat doen we door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen en u te vragen voedselverspilling te voorkomen. Hierin volgen wij de lijn van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de Rijksoverheid en de EAT Lancet. Zo kunnen we én genieten van heerlijk eten én duurzamer herdenken.
Hebt u lunchbonnen besteld? Dan kunt u deze ophalen bij de SHBSS infostand. Mocht u nog lunchbonnen willen kopen dan is er nog een beperkt aantal beschikbaar bij dezelfde kraam. Wij willen u vragen om s.v.p. niet allemaal tegelijkertijd te komen eten en rekening te houden met de andere bezoekers. Mocht het vol zijn, kunt u even terecht op het achterveld, de boekpresentatie of natuurlijk een bezoek brengen aan het museum. Hebt u geen lunchbon kunnen kopen, dan is er iets kleins te nuttigen bij de snackkraam van de Kumpulan op het achterveld.
Hebt u vragen, stuur dan een mail naar info@shbss.nl.
Wat is er allemaal te doen?
Naast de herdenking vinden wij het belangrijk dat we ruimte bieden om elkaar te ontmoeten in informele vorm, waarbij we ook proberen om informatie en kennis die beschikbaar zijn door te vertellen. Dit doen we op verschillende manieren: met verschillende stands, maar ook met informatieve presentaties. Hier leest u wat er allemaal te doen is, waar en wanneer.
Verschillende stands
Op het achterveld naast de witte tent – en naast de Kumpulan – staan vanaf 10.00 diverse stands. Zo vindt u hier bijvoorbeeld onze SHBSS infostand, de boekenstand en de spoorzoekers bij wie u ieder moment terecht kunt voor uw vragen over de spoorwegen. Er zullen ook andere organisaties staan met een stand, deze zullen hier de komende tijd worden aangevuld. Daarnaast is de Kumpulan weer terug met een snackkraam!
Let op: betalingen bij de SHBSS kunnen alleen met de pin of mobiele telefoon, niet contant.
Presentatie van onze spoorzoekers
Museum Bronbeek
Na vier jaar haar deuren gesloten te hebben, kunnen we eindelijk weer genieten van de prachtige en unieke collectie die Museum Bronbeek te bieden heeft. De nieuwe vaste tentoonstelling is sinds juni 2024 te bewonderen en vertelt het verhaal van de opkomst en val van een kolonie, van de verovering en het bestuur, de samenleving, de oorlogen en de strijd voor onafhankelijkheid. Tot slot gaat de tentoonstelling over hoe we nu in Indonesië en in Nederland terugkijken op deze gedeelde geschiedenis.
Met dank aan het Ministerie van Defensie kunt u gedurende de dag het museum gratis bezoeken. Kom dus zeker langs!
Beeld: Louis Meulstee
Boekpresentatie ‘Door het oog van de naald’
Onderzoek naar het levensverhaal van zijn ouders, Piet en Thil Burgmeijer, heeft geleid tot een boek in drie delen. De periode van de jeugdjaren, de oorlogsjaren en de na-oorlogse jaren komen aan bod. In 1937 ontmoette Piet als KNIL-militair in Paramaribo Thil tijdens het Koninginnefeest. Twee jaar later trouwden ze in Nederland en vertrokken daarna naar Nederlands-Indië. Een belangrijk onderdeel in het boek betreft de Japanse bezettingstijd. De interneringstijd van Thil met haar dochtertje op Java en de gedwongen werkzaamheden van Piet aan de Birma-Siam Spoorweg vormen daarbij de kern.
Het uitvoerige boek is door Wim Burgmeijer geschreven op basis van de vele door zijn ouders vertelde verhalen, het dagboek uit de interneringstijd van zijn moeder en de met zijn ouders gehouden interviews. Het levensverhaal speelt zich af in de coulissen van het wereldgebeuren, die in het boek nader worden toegelicht. Van de Japanse bezetter mochten ze sporadisch een berichtje naar elkaar sturen. Beiden hielden gedurende de erbarmelijke oorlogsjaren de hoop vast om na de oorlog weer met elkaar verenigd te worden.
De presentatie begint om 14.00 of 14.30 en de zaal wordt nader bepaald. Er is maar beperkte ruimte, dus wees op tijd!
Bereikbaarheid
De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem.
Met het openbaar vervoer
Vanwege de drukte rondom het landgoed stimuleren wij het gebruik van het openbaar vervoer. Het is ook nog eens duurzamer! Met het openbaar vervoer is Landgoed Bronbeek gemakkelijk te bereiken vanaf Arnhem Centraal met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; de reisduur is circa 15 minuten. Stapt u uit bij halte Bronbeek. Controleer voordat u op reis gaat de huidige reisinformatie op www.9292.nl. Uiteraard kunt u op Arnhem Centraal ook een OV-fiets huren, in 20 minuten bent u dan op Bronbeek.
Met de auto
Parkeren op het Bronbeek-terrein zelf is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slechter ter been zijn. Er worden geen speciale parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Maar auto’s met een invalidenkaart krijgen voorrang. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig! Op het landgoed rijden twee golfkarren om u indien nodig van en naar het monument te brengen. De parkeerwachten op locatie helpen u bij het vinden van een parkeerplek. Volgt u s.v.p. hun aanwijzingen op.
Let op: de voorpoort (Velperweg) is tot 10.30 de ingang voor het landgoed, daarna zijn de poorten alleen geopend voor voetgangers en fietsers. De achteringang wordt alleen als uitgang gebruikt. Vanwege mogelijke wegwerkzaamheden rondom Velp adviseren wij u www.vananaarbeter.nl te raadplegen.
Voor degenen die beter ter been zijn, of na 10.30 aankomen, is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 350 meter lopen van Bronbeek. Let op dat er in de wijken rondom Bronbeek een streng parkeerbeleid geldt. Bewoners klagen over parkeeroverlast en er wordt daarom gehandhaafd.
Uw bloemen bij het monument
Zoals ieder jaar verzorgt Beekhuizen Bloembinders de prachtige decoratie van het monument. U kunt een boeket meenemen om tijdens het defilé te leggen. Hebt u liever dat een boeket in de ochtend bij het monument wordt gelegd, dan kan dat ook!
De Bloembinders zijn op de herdenkingsdag aanwezig om het monument te decoreren. U kunt uw boeket bij hen bestellen en zij regelen dat dit bij het monument komt en brengen daarbij geen bezorgkosten in rekening. U kunt uw bestelling plaatsen door te bellen naar 026 363 53 10 of een mail te sturen naar info@beekhuizenbloembinders.nl met aanhef ‘SHBSS herdenking 2024’. De betaling zal achteraf geschieden. Als u dit wilt, kunt u uw naam bij de bestelling te vermelden zodat uw boeket bij het monument kan worden teruggevonden.
De activiteiten van de SHBSS worden mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Vfonds, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ministerie van Defensie en het Nederlands Veteranen Instituut.