0
Winkelwagen
No products in the cart.

Herdenkingspagina 2023

Ieder jaar in augustus worden de slachtoffers van de Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen – die onder bezetting door Japan in de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië zijn aangelegd – herdacht tijdens de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking op Landgoed Bronbeek in Arnhem (Velperweg). 

De herdenking wordt ‘s ochtends op zaterdag 19 augustus gehouden en zal ook dit jaar live worden uitgezonden door AR video (zie link hieronder). Iedereen is welkom, dus neem geestverwanten en geïnteresseerden gerust mee. Aanmelden voor de herdenking is niet nodig.
 
Gewijzigd op: 15-08-2023

Herdenking Birma-siam Spoorweg &
Pakan Baroe Spoorweg

Zaterdag 19 augustus 2023, Landgoed Bronbeek

Welkom op onze herdenkingspagina. Hier vindt u de laatste informatie over de herdenking op zaterdag 19 augustus 2023. Heeft u vragen? Mailt u ons dan gerust op info@shbss.nl. Terugblikken op de herdenking van vorig jaar? Dat kan hier

Wij zijn verheugd iedereen weer te kunnen verwelkomen op Landgoed Bronbeek voor de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking. In tegenstelling tot de herdenkingen van de afgelopen jaren, vindt de herdenking weer plaats in de ochtend. De ceremoniemeester heet u om 11.20 bij het monument welkom, wij willen u daarom vragen tijdig bij het monument aanwezig te zijn. Iedereen is welkom, dus neem geestverwanten en geïnteresseerden gerust mee. Aanmelden voor de herdenking is niet nodig.

De herdenking is ook online te volgen via livestream. Klik op onderstaande knop om de herdenking live te bekijken. 

Programma

Ieder jaar bieden wij op de herdenkingsdag verschillende activiteiten aan om verhalen en informatie met elkaar te kunnen delen. Hieronder vindt u het huidige programma. Uiteraard is er na afloop van de herdenking de mogelijkheid tot het samenzijn bij de lunch in de Kumpulan. Let op: de afgelopen twee jaar vond de lunch plaats voor de herdenking, dat is dit jaar dus weer omgedraaid. 

10.00 Landgoed Bronbeek is geopend. Koffie, thee en spekkoek staat voor u klaar in de witte tent boven op het veld. 

10.30 – 11.00 spoorzoekers presentatie door Eric Sinnighe en Bas Aalders in de Indische zaal Museum Bronbeek (Let op: er is ruimte voor maximaal 50 bezoekers)

11.30 start herdenking en start livestream

12.40 Einde herdenking en aansluitend bloemendefile 

13.00 Indische lunch en nazitten in de Kumpulan

14.30 vertoning documentaire ‘In de voetsporen van Abraham Olckers’. Door Paul Kotvis en Lotte van der Krogt in de Sumatrazaal, Kumpulan

16.00 Einde herdenkingsdag 

Warme temperaturen
De huidige weersverwachting voor zaterdag 19 augustus is overwegend zonnig met temperaturen rond de 27 graden Celsius. Deze omstandigheden vragen om wat extra voorzorgsmaatregelen. Daarom enkele warmte-tips waar u rekening mee kunt houden:  
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon, zoek de schaduw op.
  • Gebruik een hoofddeksel om uzelf tegen de zon te beschermen. 
  • Gebruik zonnebrand en neem deze ook mee voor tijdens de herdenking.  
  • Kleedt u zich niet te warm. 
  • Eet en drink voldoende (water) voorafgaand aan én tijdens de herdenking.
  • Neem een water flesje mee vanuit huis. (Ruim uw waterflesje op en laat deze niet achter bij het monument)
Gedurende de hele dag zal er EHBO aanwezig zijn. Wij willen u vragen, zeker gezien de aanwezigheid van gasten op hogere leeftijd, elkaar extra in de gaten te houden. Ziet u dat iemand onwel wordt, schakel dan een vrijwilliger of de EHBO in. 
Indische lunch in de Kumpulan

Online bestellen is gesloten, u kunt alleen op de herdenkingsdag nog lunchbonnen kopen bij de SHBSS Infostand. Let op: er is een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Hebt u lunchbonnen besteld? Dan kunt u deze ook ophalen bij de infostand. Tijdens de herdenking zijn er pinautomaten aanwezig. Uit veiligheid kan er bij de SHBSS niet met cash worden betaald. Hebt u vragen, stuur dan een mail naar info@shbss.nl

Zoals elk jaar kunt u in de Kumpulan aansluiten bij het Indische lunchbuffet. Omdat bewuster en duurzamer leven niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij proberen we samen met de Kumpulan onze bezoekers hierin te inspireren. Dat doen we door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen waarmee wij de lijn van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de EAT Lancet volgen. Ook vragen wij u voedselverspilling te voorkomen door niet te veel op te scheppen. Bijhalen is altijd mogelijk. Zo kunnen we én genieten van heerlijk eten én duurzamer herdenken. 

Activiteiten rond de herdenking
Verschillende stands

Langs de weg naar het monument – aan de westzijde van Museum Bronbeek – staan vanaf 10.00 diverse kramen. Hier vindt u de SHBSS Infostand, de boekenstand, de spoorzoekers en ook een stand van de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten (SHSJZ) waar zij hun lespakket presenteren. De spoorzoekers zijn al geruime tijd bezig met het achterhalen van persoonlijke verhalen van hen die opzoek zijn naar ‘het spoor’ van hun familielid of vriend tijdens de gevangenschap.

Let op: er kan alleen met de pin of mobiele telefoon betaald worden. Er zal geen kas aanwezig zijn. 

Presentatie van onze spoorzoekers
Eric Sinnighe en Bas Aalders zijn al geruime tijd bij de stichting betrokken om nabestaanden, familieleden en nabestaanden te helpen informatie te achterhalen van een krijgsgevangene die de oorlog niet heeft overleefd of dat wel deed, maar daar niks over vertelde. In deze presentatie vertellen Eric en Bas over de ontberingen die de krijgsgevangenen van de Dodenspoorwegen moesten ondergaan en waar en waaraan de krijgsgevangenen kwamen te overlijden. Ook staan zij stil bij hun persoonlijke verbinding met de oorlog in Zuidoost-Azië. Als u globaal wat meer wil weten over de spoorwegen of bent u juist op zoek naar meer details, dan bent u van harte welkom bij deze presentatie!
 
De presentatie is van 10.30 tot 11.00 in de Indische zaal van Museum Bronbeek. Er is maar beperkte ruimte, dus weest op tijd! Achteraf is er uiteraard gelegenheid om met de spoorzoekers in meer detail te treden. 
 
Lees hier meer over hun werkzaamheden. 
In de voetsporen van Abraham Olckers

Speelt de traumatische dood van een onbekend familielid door tot op de derde generatie? Paul Kotvis gaat op zoek naar het antwoord en volgt het spoor terug van zijn Amsterdamse oudoom die in Nederlands-Indië ging werken en als krijgsgevangene om kwam aan de Birma spoorlijn. In de documentaire reis je mee als kijker. Bezoeken aan locaties worden afgewisseld door gesprekken met deskundigen op het gebied van intergenerationele trauma’s en Australische onderzoekers van het Thailand-Burma Railway Centre bij de beroemde brug over de River Kwai, waaraan Olckers werkte.

De 50 minuten durende documentaire – het debuut voor filmmaker en regisseur Lotte van der Krogt – is een persoonlijk en toch feitelijk document dat uitnodigt tot meer onderzoek en openheid van deze onderbelichte geschiedenis van veel Nederlanders. Illustratief zijn al die mensen met een soortgelijk verleden die Paul financieel hebben gesteund. Deze documentaire kwam namelijk tot stand door een succesvolle crowdfunding.
Uw bloemen bij het monument

Zoals ieder jaar verzorgt Beekhuizen Bloembinders de prachtige decoratie van het monument. U kunt een boeket meenemen om tijdens het defilé te leggen. Hebt u liever dat een boeket in de ochtend bij het monument wordt gelegd, dat kan ook!  

De Bloembinders zijn op de herdenkingsdag aanwezig om de vele boeketten bij het monument te schikken. U kunt uw boeket bij hen bestellen en zij regelen dat het boeket bij het monument komt en brengen daarbij geen bezorgkosten in rekening. U kunt uw bestelling plaatsen door te bellen naar 026 363 53 10 of een mail te sturen naar info@beekhuizenbloembinders.nl met aanhef ‘SHBSS herdenking’. De betaling zal achteraf geschieden. Als u dit wilt, kunt u uw naam bij de bestelling te vermelden zodat uw boeket bij het monument kan worden teruggevonden. 

Ontwerp zonder titel-10
Bereikbaarheid

De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem. 

Met het openbaar vervoer
Vanwege de drukte rondom het landgoed stimuleren wij het gebruik van het openbaar vervoer. Het is ook nog eens duurzamer! Met het openbaar vervoer is Landgoed Bronbeek gemakkelijk te bereiken vanaf Arnhem Centraal met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; de reisduur is circa 15 minuten. Stapt u uit bij halte Bronbeek. Controleer voordat u op reis gaat de huidige reisinformatie op www.9292.nl. Uiteraard kunt u op Arnhem Centraal ook een OV-fiets huren, in 20 minuten bent u dan op Bronbeek. 

Met de auto
Parkeren op het Bronbeek-terrein zelf is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er worden geen speciale parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Maar auto’s met een invalidenkaart krijgen voorrang. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig! Zowel de achteringang (Frederik van Eedenstraat) als de hoofdingang (Velperweg, tot 11.00) zullen geopend zijn. De parkeerwachten op locatie helpen u bij het vinden van een parkeerplek. 

Voor degenen die beter ter been zijn, is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 350 meter lopen van Bronbeek. Let op dat er in de wijken rondom Bronbeek een streng parkeerbeleid geldt. Bewoners klagen over parkeeroverlast en er wordt daarom gehandhaafd.

De activiteiten van de SHBSS worden mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ministerie van Defensie en het Nederlands Veteranen Instituut.