0
Winkelwagen
No products in the cart.

Herdenkingspagina 2022

Herdenking Birma-Siam Spoorweg &
Pakan Baroe Spoorweg

Zaterdag 27 augustus 2022, 
Landgoed Bronbeek

 

Welkom op onze herdenkingspagina. Hier vindt u de laatste informatie over de herdenking op zaterdag 27 augustus 2022. Vragen? Mailt u ons dan gerust: info@shbss.nl

 

Weer samen herdenken, een ieder is welkom
Na twee jaar zijn wij verheugd iedereen weer te verwelkomen op Landgoed Bronbeek voor de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking. Op zaterdag 27 augustus bent u vanaf 11.00 van harte welkom op Landgoed Bronbeek. Net als de voorgaande twee jaar zal de herdenkingsceremonie in de middag bij het Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen monument beginnen. Dit is dus anders dan de jaren voor 2020. De ceremoniemeester heet u om 13.20 bij het monument welkom, wij willen u daarom vragen tijdig bij het monument aanwezig te zijn. De livestream begint om 13.30. Iedereen is welkom, dus neem geestverwanten en geïnteresseerden gerust mee. Aanmelden voor de herdenking is niet nodig.

Let op: om 13.20 zal de ceremoniemeester u welkom heten, om 13.30 begint de livestream. 

 

Indische lunch
Zoals elk jaar kunt u bij de Kumpulan gebruikmaken van het Indische lunchbuffet. Omdat bewuster en duurzamer leven niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij proberen we samen met de Kumpulan onze bezoekers hierin te inspireren. Dat doen we door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen en u te vragen voedselverspilling te voorkomen door niet teveel op te scheppen. Bijhalen is altijd mogelijk. Zo kunnen we én genieten van heerlijk eten én duurzamer herdenken. 

De bestelde bonnen kunt u ophalen bij de SHBSS infostand bij de witte tent. 

Let op: lunchen kan tussen 11.30 en 13.00 uur. Lunchbonnen bestellen kan  hier. De kosten zijn €17,- per bon en daarvoor krijgt u: 1 lunch en 2 consumpties. Wij willen u vragen om svp. niet allemaal op het laatste moment te komen eten en rekening te houden met de andere bezoekers. Op de dag zelf is een beperkt aantal lunchbonnen te koop.

 

Hybride herdenken
Met dank aan Defensie zal net als vorig jaar de herdenking ook thuis te volgen zijn, en dat vinden wij geweldig! Dit betekent dat de herdenking in een hybride vorm zal worden gehouden: op het veld en thuis via een livestream. Voor alle herdenkingen op Bronbeek zal ARvideo de livestream verzorgen. Klik hier om door te gaan naar de livestream. 

 

Programma
11.00: Landgoed Bronbeek is open voor de bezoekers. Op het terrein is de infostand aanwezig bij de witte tent. Langs de weg naar het monument – aan de westzijde van het museum – staan de boekenstand en de spoorzoekers. De spoorzoekers zijn al geruime tijd bezig met het achterhalen van persoonlijke verhalen van hen die opzoek zijn naar ‘het spoor’ van hun familielid of vriend tijdens de gevangenschap. 

11.30 – 12.00: Boekpresentatie: ‘Kanchanaburi Chungkai Thanbyuzayat – Hoe de Erebegraafplaatsen tot stand kwamen’ door Erik de Groot in de Indische zaal in Museum Bronbeek. Er is maximaal ruimte voor 50 man. 

11.30 – 13.00: De Kumpulan is geopend voor lunch. Zie info hierboven over de lunch en het kopen van lunchbonnen. 

13.20: Welkomstwoord en huishoudelijke mededelingen door de ceremoniemeester. 

13.30: Start van de herdenkingsceremonie en kranslegging bij het monument Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen (livestream). Het thema van de herdenking is dit jaar ‘thuiskomen’. 

Muzikale begeleiding van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en Marcel Luntungan en Debbie Helaha.

 

Verhaal van Milou Meijer over haar grootvader.

 

Ella Meijer steek de herdenkingskaars aan.

 

Toespraak door voorzitter Lars Bannink.

 

Veteranenkrans wordt gelegd door spoorwegveteranen Jos Wessels en Ed van de Logt.

 

Kranslegging door organisaties.

 

Marcel en Debbie spelen aansluitend The water is wide. 

 

Toespraak door Juss Janssen en driegeneratiekranslegging namens familie Fanoy voor de Pakan Baroe spoorweg.

 

Marcel en Debbie spelen aansluitend Running. 

 

Krans- en bloemstuklegging door organisaties.

 

Taptoe | 1 minuut stilte | Regimentsfanfare speelt het Wilhelmus.

 

Melatie kranslegging door Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

 

Aansluitend aan de kranslegging start het bloemendefilé. Traditiegetrouw geopend door de spoorwegveteranen. 

 

14.50: Aansluitend begint het bloemendefilé. 

15.00: Kumpulan is geopend voor borrel en nazit. 

 

 

Activiteiten rondom de herdenking
Op het terrein bij de Kumpulan zijn vanaf 11.00 uur diverse infostands en kramen opgezet. Daaronder ook de infostand van SHBSS waar u de lunchbonnen kunt ophalen. Deze stand vindt u bij de witte tent bij de Kumpulan, direct bij de parkeerplaatsen. Ook hebben we een breed aanbod boeken en Dvd’s, welke in onze boekenstand te koop zijn. Daarnaast kunnen wij wederom rekenen op de hulp van onze spoorzoekers die bezoekers  kunnen helpen met het vertalen en begrijpen van de indexkaarten van krijgsgevangenen. Deze stands kunt u vinden op de hoek van Museum Bronbeek: het Pleintje.

Let op: er kan niet contant worden betaald aan onze stands en de eerste etage van Museum Bronbeek is vanwege renovatie geopend. Hier vindt u een tijdelijke expositie. 

 

 

Een zee van bloemen
Zoals ieder jaar verzorgt Beekhuizen Bloembinders de prachtige decoratie van het monument. Wij nodigen iedereen uit om bij te dragen middels een bloemengroet die bij het monument zal worden afgeleverd op de ochtend van de herdenking. Lees hieronder hoe dat kan. U kunt natuurlijk ook uw eigen boeket meenemen. 

De Bloembinders zijn op de herdenkingsdag aanwezig om de vele boeketten bij het monument te schikken. U kunt uw boeket bij hen bestellen en zij regelen dat het boeket bij het monument komt en brengen daarbij geen bezorgkosten in rekening. Ter indicatie kunt u denken aan een boeket van €12,50 / €17,50 of €22,50. Maar maatwerk is natuurlijk ook mogelijk. U kunt uw bestelling plaatsen door te bellen naar 026 363 53 10 of een mail te sturen naar info@beekhuizenbloembinders.nl met aanhef SHBSS herdenking. De betaling zal achteraf geschieden. Tot slot willen wij u vragen, indien gewenst, uw voor – en achternaam bij de bestelling te vermelden zodat de Bloembinders de boeketten van kaartjes kunnen voorzien en wij of u de boeketten kunnen terugvinden bij het monument.

 

Bereikbaarheid
De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem. Parkeren op het Bronbeek-terrein zelf is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er worden geen speciale parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig! Er zullen golfkarretjes tussen de Bronbeek parkeerplaats, de Kumpulan en het monument pendelen. Spreekt u gerust één van onze vrijwilligers aan om hiervan gebruik te kunnen maken. 

Voor degenen die beter ter been zijn, is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 500 meter van Bronbeek. Let op dat er in de wijken rondom Bronbeek streng parkeerbeleid geldt. Bewoners klagen over parkeeroverlast en er wordt dus gehandhaafd. 

Met het openbaar vervoer
Met openbaar vervoer is Landgoed Bronbeek gemakkelijk te bereiken vanaf NS-station Arnhem met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; reisduur circa 15 minuten. Uitstappen bij halte Bronbeek. Check de huidige reisinformatie op www.9292.nl

Let op: door werkzaamheden bij Station Ede-Wageningen rijdt er vervangend vervoer, dit kan de reistijd doen laten oplopen. 

 

De activiteiten van de SHBSS worden mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van Defensie, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het V-fonds.

    

 

Update: 08-08-2022