0
Winkelwagen
No products in the cart.

Herdenking in 2020 op zaterdag 29 augustus

Door de Corona-maatregelen hebben wij als bestuur van SHBSS een aantal keuzes moeten maken in de organisatie van de herdenking van de Dodenspoorwegen 2020. Om kort te gaan, de herdenking gaat door. Op onze vaste laatste zaterdag van augustus, zaterdag 29 augustus om 14.00 uur. De herdenking is echter niet te bezoeken, maar alleen live te volgen op internet via deze link. Wij proberen een zo compleet mogelijk herdenkingsprogramma samen te stellen.

Wel een herdenking

Wij hebben ons als bestuur ingezet om de herdenking, in welke vorm dan ook, toch door te kunnen laten gaan. Een jaartje overslaan is voor ons nooit echt een optie geweest. Wij denken en hopen met de herdenkingsvorm die wij dit jaar bieden toch in een behoefte te voorzien.

Maar zonder bezoekers, het landgoed is niet toegankelijk 

Bronbeek is ook een verzorgingshuis en heeft daarom haar eigen verantwoordelijkheid in wie er wel en niet op het landgoed wordt toegelaten. Op last van de Commandant is het landgoed niet toegankelijk. Dit betekent dat we de herdenking houden zonder genodigden en zonder bezoekers. Op de herdenkingsdag zijn de hekken gesloten en ook de Kumpulan is dicht. Het heeft geen zin naar Arnhem af te reizen. Wel zullen het SHBSS-bestuur en de vrijwilligers aanwezig zijn. Ook hebben 5 veteranen aangegeven aanwezig te willen zijn. 

Live-uitzending te volgen op internet 

Het ministerie van Defensie en Bronbeek hebben enorm met ons meegedacht en stellen een professioneel media-team beschikbaar dat de herdenking zal filmen en live zal uitzenden op deze internet link. U kunt dan thuis de herdenking toch volgen en samen met ons stilstaan bij de slachtoffers van de Dodenspoorwegen.

De link naar de internet-pagina waar de uitzending is te volgen kunt u ondertussen al uitproberen <klik hier> .

Samen zijn: een zee van bloemen en een kaarsje naast de PC

Het thema van de herdenking was “samen zijn” en dat hebben we bewust zo gelaten. Juist in deze tijd is het belangrijk met elkaar verbonden te blijven. U kunt op de herdenkingsdag op twee manieren daaraan deelnemen. 

Bij de start van het programma zal de voorzitter van SHBSS een kaars aansteken bij het monument en hij zal vragen aan de vrijwilligers op het landgoed en de mensen thuis om hetzelfde te doen. Houd u dus een kaarsje bij de hand. 

U kunt deelnemen door een bloemenhulde te laten bezorgen bij het monument. U kunt dat doen door uiterlijk maandag 24 augustus bij Beekhuizen Bloembinders in Velp een boeket of bloemstuk te bestellen voor vrijdag 28 of zaterdag 29 augustus, op adres van Bronbeek (6824 MB nummer 147) en onder vermelding van SHBSS-herdenking. Wij zorgen dan met Bronbeek dat uw boeket of bloemstuk (geen kransen) zaterdag bij het monument ligt. Wij hopen dat velen uit onze achterban van deze mogelijkheid gebruik maken en we het monument samen kunnen omvormen tot een onvergetelijke zee van bloemen.

Het landgoed is afgesloten en zeer beperkt toegankelijk. Bronbeek heeft ons daarom gevraagd om voor het leveren van bloemen zoveel mogelijk gebruik te maken van één bloemist. Wij vragen hiervoor begrip. De contactgegevens van de bloemist zijn:

Beekhuizen Bloembinders, Velp, telefoon: 026-363 53 10, email: info@beekhuizenbloembinders.nl of kijk op de internet site www.beekhuizenbloembinders.nl

Programma

Wij hebben als bestuur ons best gedaan om een zo volwaardig mogelijk programma op te zetten. Het is grotendeels zoals u het van ons gewend bent.

14.00 uur: start van de uitzending, welkom door Thijs Meijer, ceremoniemeester, SHBSS voorzitter Erik Broekroelofs steekt de kaars bij het monument aan. 

14.00- 14.30 Speech van SHBSS-voorzitter Erik Broekroelofs, muzikale bijdrage van Marcel Luntungan, kranslegging door Commandant Bronbeek,  speech van Kevin Peereboom, kleinzoon van een Birma Siam spoorweg veteraan, muzikale bijdrage van Stefani Ramaekers, op gitaar begeleid door Marcel Luntungan.

14.30 Officiële herdenkingsceremonie, eregroet militairen, hoornblazer blaast taptoe, 1 minuut stilte en de kapel speelt het Wilhelmus. 

14.40 Ter afsluiting worden de driegeneratiekransen gelegd. De familie Les voor de slachtoffers van de Pakan Baroe spoorweg  en de familie Johannes  voor de slachtoffers van de Birma Siam spoorweg. Aansluitend openen de veteranen het defilé. 

Samen herdenken we, op Bronbeek en thuis.