Herdenkingspagina 2019
Reünie van spoorwegveteranen en
herdenking Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg
zaterdag 31 augustus 2019, 10.45 uur, Landgoed Bronbeek
Iedereen is van harte welkom, er is voor iedereen plaats
Het is niet nodig je voor de herdenking aan te melden of te reserveren. We zorgen voor voldoende stoelen, zodat er voor iedereen een plaats is. Het landgoed Bronbeek is vanaf 9.30 uur open. U kunt bij de infostands en de grote tent achterop het landgoed vanaf half 10 terecht voor een gratis kop koffie.
De gasten van de commandant worden vanaf 10 uur verwacht in de commandantswoning. Zij krijgen hiervoor een aparte uitnodiging.
De veteranen van de Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg krijgen via de post een uitnodiging en aan hen wordt verzocht een aanmeldformulier in te vullen en terug te sturen. Bent u spoorwegveteraan en heeft u nog geen kaart gehad van SHBSS, stuur dan een mail naar info@shbss.nl. De reünie der veteranen begint om 10 uur in de serre van de Kumpulan.
Programma van de herdenkingsceremonie
10.30: Bezoekers wordt verzocht een plaatsje te zoeken bij het Drie Pagoden Monument.
10.45 -11.30: Herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument met een gedicht van Laurens van Hagen, leerling van het Arentheem College in Arnhem. Verder een toespraak door de voorzitter van SHBSS, Erik Broekroelofs rond het thema “het zwijgen verbroken”. Verder is er een muzikaal moment met Marcel Luntungan en zal Hendrik Amaddeo een passage voorlezen uit het dagboek van zijn grootvader Hendrik de Fluiter. De officiële herdenkingsplechtigheid wordt ingeleid met de KNIL-dodenmars, gevolgd door een minuut stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.
11.30: Kranslegging met aansluitend defilé en bloemlegging.
Zoals u van ons gewend bent zorgen wij in de middag voor een interessant programma. Er is een boekpresentatie van Felix Bakker en de theatervoorstelling “Hallo Bandung” van Loulou Rhemrev. Het is zeker de moeite waard om na de herdenkingsceremonie nog even op het landgoed te blijven. Hieronder kunt u daar meer over lezen.
Indisch Lunchbuffet
Tussen half 12, direct na de ceremonie en 14 uur kunt u gebruik maken van het Indisch lunchbuffet in de Kumpulan. U moet daarvoor een lunchbon kunnen overhandigen. Deze kosten € 14 per stuk. De bonnen zijn niet meer on line te bestellen. Bij de SHBSS-infostand is zaterdag nog een beperkt aantal lunchbonnen in de vrije verkoop. Op = op.
Wilt u een driegeneratieskrans leggen? dat kan!
Tijdens de herdenkingsceremonie worden namens het bestuur van SHBSS twee kransen bij het monument gelegd. Eén ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Birma Siam spoorweg en een ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Pakan Baroe spoorweg. Het is nu een aantal jaar traditie dat wij drie generaties nabestaanden uitnodigen om zo’n krans te leggen. Als eerbetoon aan vader of grootvader die aan een van de Dodenspoorwegen heeft gewerkt. We noemen die kransen dan ook de drie-generaties-krans. Als u met drie generaties van uw familie dit jaar de Birma Siam of de Pakan Baroe krans wilt leggen, dan kan dat. Stuur dan voor maandag 8 juli een mail met een korte motivatie naar info@shbss.nl.
Activiteiten voor en na de herdenking
Van 12.00 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 15.30 uur is er in de Indische Zaal van het museumgebouw een presentatie rond de memoires van oorlogs- en spoorwegveteraan Felix Bakker, “Het zwijgen verbroken”. Felix is om gezondheidsredenen zelf niet aanwezig. Lody Pieters vertelt over de totstandkoming van het boek en Eva Bakker zal enkele passages voorlezen. Schoondochter Jenny tenslotte brengt enkele nostalgische Indische liedjes ten gehore. Let op: de Indische Zaal heeft een capaciteit van maximaal 50 personen, vol is vol.
Van 14 uur tot 15.30 uur is het in de grote Sumatrazaal van de Kumpulan de beurt aan Loulou Rhemrev met haar theatervoorstelling “Hallo Bandung”. Bezoekers van de vrouwenkampenherdenking 2018 hebben hier een korte voorproef van kunnen zien. Loulou heeft in de tussentijd de voorstelling uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling waarmee zij in 2020 de theaters in gaat. De kritieken op de try-outs waren zeer lovend. Wij verwachten dat een bezoek aan deze voorstelling populair zal zijn. Om controle te houden op het aantal bezoekers zullen wij bij de SHBSS-infostand kaarten uitdelen die toegang geven tot de voorstelling. Die zijn uiteraard gratis en met een kaart weet u zeker dat u een plek heeft. Er zijn 300 kaarten beschikbaar.
In “Hallo Bandung” zoekt Loulou Rhemrev, een nakomeling van de eerste generatie Indische immigranten, naar antwoorden, omdat haar Indische vader zwijgt. Aan de hand van flarden van verhalen uit het verleden, hoopt zij een beeld te krijgen van wat daar ooit is gebeurd. De voorstelling stopt niet bij de Tempo Doeloe, maar wordt overvallen door de oorlog, de Japanse interneringskampen, de onafhankelijkheidsstrijd, het vluchten en tenslotte de wederopbouw in Nederland. In de voorstelling heeft zij persoonlijke belevenissen verwerkt van oma, opa, ooms en tantes, haar vader en haarzelf. Loulou zegt daar zelf over: “Wat heeft die generatie doorgegeven aan hun kinderen? Wat heeft mijn vader doorgegeven aan mij? Een generatie die heeft geleerd dat je vooral niet moet blijven hangen in het verleden”. Een voorstelling die prachtig aansluit bij het thema van de herdenking dit jaar, het zwijgen verbroken, en het belang aangeeft van de zoektocht naar de eigen geschiedenis.
Op het terrein bij de Kumpulan zijn daarnaast vanaf 10 uur diverse infostands en kramen opgezet. Daaronder ook de kraam van SHBSS waar u de lunchbonnen kunt ophalen maar ook uw keuze kunt maken uit een breed aanbod boeken en Dvd’s. Let op dat u alleen contant kunt betalen en niet pinnen. In de hal van het museumgebouw rekenen wij wederom op de hulp van Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (SOO), die bezoekers van de herdenking kunnen helpen met het vertalen en begrijpen van de indexkaarten van krijgsgevangenen. De collectie van het museum Bronbeek is de hele dag gratis te bezichtigen.
Bereikbaarheid en algemene informatie
De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Drie Pagoden en Pakan Baroe Monument op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem. Parkeren op het Bronbeek-terrein zelf is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er worden geen speciale parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig!
Voor degenen die beter ter been zijn, is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 500 meter van Bronbeek. Let op dat er in de wijken rondom Bronbeek streng parkeerbeleid geldt. Bewoners klagen over parkeeroverlast en er wordt dus gehandhaafd.
Met openbaar vervoer is Bronbeek te bereiken vanaf NS-station Arnhem met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; reisduur circa 15 minuten. Uitstappen bij halte Bronbeek.
Wij zijn als Stichting in staat deze jaarlijkse reünie en herdenking te organiseren dankzij de gastvrijheid en ondersteuning van de medewerkers van Defensie op het landgoed Bronbeek en de financiële ondersteuning van het Vfonds en Nationaal Comité 4 en 5 mei.