0
Winkelwagen
No products in the cart.

Herdenking 2016


Verslag van de 49e herdenking dodenspoorwegen op 20 augustus 2016

Zaterdag 20 augustus zijn de slachtoffers van de Birma Siam Spoorweg en Pakan Baroe spoorweg herdacht op landgoed Bronbeek in Arnhem. De bijeenkomst is druk bezocht. Eregast was sir Rod Beattie, voormalig beheerder van de erevelden in Kanchanaburi Thailand en oprichter van het Thai Birma Railway Centre, die speciaal voor deze bijeenkomst uit Thailand was overgekomen.

Het bestuur van de Stichting Herdenking Birma Siam spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) zoekt nadrukkelijk de betrokkenheid van de vierde generatie, de achterkleinkinderen van de spoorwegwerkers, om zo de nagedachtenis aan de dodenspoorlijnen levend te houden. Bij het defilé werd door de vierde generatie bloemen uitgedeeld.

De dag stond in het teken van het persoonlijke verhaal. SHBSS stelt zich tot doel om zoveel mogelijk authentieke informatie over de Dodenspoorwegen WO-II te bewaren en beschikbaar te maken voor nabestaanden en familie van voormalige spoorwegwerkers, zodat zij het persoonlijk verhaal kunnen reconstrueren. In dat kader vonden na de herdenking een aantal lezingen plaats en de presentatie van de herdruk van het boek Bushido van Jan Cannoo. Het bestuur sprak de hoop uit dat het middagprogramma de tweede een derde generatie  zal inspireren om op zoek te gaan naar het persoonlijke verhaal van hun familieleden die aan de spoorlijn hebben gewerkt en dit verhaal binnen de familie over te dragen en zo een brug te slaan naar de jongere generaties.

Via onderstaande links zijn de toespraak, presentaties en een fotoverslag van de herdenking te bekijken:

Toespraak door de voorzitter van SHBSS, Erik Broekroelofs, met als thema: “Het persoonlijke verhaal“.

Presentatie door Michiel Schwartzenberg, met als titel: “Op transport“.

Presentatie door sir Rod Beattie, “An update on research along the Thailand-Burma Railway“.

Fotoverslag.