0
Winkelwagen
No products in the cart.

Indrukwekkende Pakan Baroe docu op TV in de herdenkingsweek

Van Henk Hovinga kregen wij de tip dat in de herdenkingsweek voor 15 augustus de grote televisiedocumentaire over het drama van de Pakan Baroe spoorweg opnieuw wordt uitgezonden.

Jaren gelden heeft Henk Hovinga met de helaas inmiddels overleden John Kraakman,  voor de EO een grote televisiedocumentaire gemaakt over het immense oorlogsdrama van de Pakan Baroe-spoorweg op Sumatra in de jaren 1943-1945. Zij interviewden overlevenden en filmden op Sumatra inheemse dwangarbeiders van weleer en restanten van de spoorlijn. Deze tv-film is ook als DVD te vinden achterin het boek van Henk Hovinga ‘Op Dood Spoor’. Film en boek presenteren volgens verscheidene historici een aanvankelijk vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de gruwelijke Japanse bezetting van Indië. Wij hebben het boek lang verkocht in de SHBSS-webshop maar het is niet meer leverbaar, de laatste exemplaren zijn vorig jaar verkocht. Eens te meer een reden de docu op TV te bekijken.

De Nederlandse culturele zender NPO 2 – Extra zendt de indrukwekkende film drie keer uit in de herdenkingsweek die eindigt op zaterdag 15 augustus. Op die dag, 75 jaar geleden, capituleerde Japan. En op diezelfde dag in 1945 kwam tevens de Pakan Baroe-spoorweg gereed. Het offer van de talloze doden, geronselde Javanen en geallieerde, meest Nederlandse krijgsgevangenen, heeft tot niets tastbaars geleid. De dodenspoorlijn is nadien nooit meer gebruikt…

De overlevenden van toen, van spoorweg en getorpedeerde schepen met slavenarbeiders bestemd voor Pakan Baroe, komen in de film opnieuw aan het woord op de volgende uitzendtijden:

Woensdag 12 augustus om 20.13 u.

Vrijdag      14 augustus om 17.57 u.

Zaterdag    15 augustus om 17.19 u.

De zender NPO2-Extra is op de volgende kanalen te vinden:

Ziggo             222

KPN                 88

Telfort              88

XS4All             88

T-Mobile         381

Canal Digitaal 102

NPO2Extra is ook te bekijken via NPOStart

One thought on “Indrukwekkende Pakan Baroe docu op TV in de herdenkingsweek”

  1. J v Trier 12 augustus 2020

    Ik ben docent geschiedenis en gebruik de indrukwekkende documentaire ‘Eindstation Pakan Baroe’ samen met de Andere Tijden uitzending over de Junyo Maru al ruim 15 jaar in mijn lessen.
    Ik was zeer onder de indruk toen ik de beelden voor het eerst zag en begreep niet waarom dit verhaal onbekend is gebleven, zelfs in de opleiding van historici. Naast het relaas van de Birma-spoorweg verdient ook Pakan Baroe een plaats in het geschiedenisonderwijs.
    Goed idee van NPO2-extra om de documentaire in het kader van de Indië-herdenking opnieuw onder de aandacht te brengen. Alle lof!
    In mijn lessen gebruik ik de volgende literatuur:
    LJ Brugmans, NI onder Japanse bezetting(1961)
    L de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden tijdens WOII, dl 11B
    H Hovinga, Dodenspoorweg doorvhetvoerwoud. Het drama van de Pakan Baroe – spoorweg op Sumatra (1976)
    HL Leffelaar, E van Witsen, Werkers aan de Burma-spoorweg (1982)
    En natuurlijk … Wim Kan, Birma-dagboek 1942-1945 (1986)
    Ik hoop op deze wijze mijn taak als geschiedenisleraar een juiste invulling te geven, …”OPDAT HET NIET VERGETEN MAG WORDEN”…
    Hartelijke groet, J.A. van Trier

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Recent:

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons