0
Winkelwagen
No products in the cart.

Boekennieuws: Scheepsrampen en Jappenkampen

In juni 2020 verschijnt naar verwachting het boek ‘Scheepsrampen en Jappenkampen’, van Hendrik Boot. Hij beschrijft het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van zijn vader Cor Boot, zeeman op ‘de grote vaart’, dat hij reconstrueerde aan de hand van flarden uit de geschiedenis. Want erover praten, dat deed Cor vrijwel niet. Als 18-jarige gaat hij in 1937 varen. Een paar jaar later breekt de oorlog uit. Eerst met Duitsland als vijand, vervolgens met Japan. Een jarenlange overlevingsstrijd volgt.

Cor overleeft de oorlog op zee, bombardementen, torpederingen, vijftien Jappenkampen en de slopende werkzaamheden aan de 220 kilometer lange Pakan Baroe spoorlijn op Sumatra, ook wel de dodenspoorweg genoemd. Zelf vertelde hij, zoals vele lotgenoten, niet veel over de ontberingen en ellende die hij doorstond. Daarom ging zijn zoon, Hendrik Boot, op zoek naar zijn verhaal.

Het resultaat is een bijna 400 pagina’s tellend boek waarin hij de geschiedenis vertelt en in de context plaatst, voorzien van foto’s en afbeeldingen uit die tijd. Een onvoorstelbaar relaas over overleven, veertig jaar varen en – tegen Cor′s eigen verwachtingen in – toch oud worden. Hendrik: “Ik wilde mijn vaders verhaal vertellen, maar dat gaat natuurlijk niet. Veel van wat hij meemaakte zal nooit verteld worden. En dat is misschien maar goed ook. Mijn vader vocht voor zijn leven en ging door, om de volgende dag de zon weer te zien opkomen”

Wij kunnen u dit boek van harte aanbevelen. Er loopt tot 20 juni een voorschrijving waarbij u het boek tegen een aantrekkelijke korting kunt bemachtigen. Voor een bestelling, bezoek deze website. 

3 thoughts on “Boekennieuws: Scheepsrampen en Jappenkampen”

  1. […] 2020 refereerden wij in dit bericht naar het boek ‘Scheepsrampen en Jappenkampen’, van Hendrik Boot. Dit boek is inmiddels […]

  1. Mooi dat dit gaat gebeuren, onze vader Eelko Albert Veenstra is voor de japanse kust nabij Fukuoka aan boord van een transportschip met gevangenen eveneens getorpedeerd. Dit was nadat hij een aantal jaren aan de Birma spoorweg had gewerkt. Als je er een film van zou maken zou het nog ongeloofwaardig zijn ………..

    groet Ron Veenstra

  2. Mia de Bordes- van der Linden 5 juli 2020

    Mijn beide ouders hebben in Bangkinan in Jappenkampen gezeten. Mijn moeder werkte overdag aan de Pakan Baroe spoorlijn. Een hels leven, zeker voor een vrouw.
    Zij zat er samen met de moeder van Adriaan van Dis oftewel toendertijd Riet Toursbijns en zijn 3 halfzusjes. Het dagboek van mijn moeders hartsvriendin in het kamp heb ik nog in mijn bezit. Het is hartverscheurend wat mensen elkaar toch kunnen aandoen en ongelooflijk dat we er nooit van leren .
    Ik kijk enorm uit naar het nieuwe boek van Scheepsrampen en Jappenkampen dat ik hoop snel toegestuurd te krijgen.

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Recent:

Henk Beekhuis overleden

In memoriam Jos Wessels

Dag 9: een goede reis gewenst!

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons