0
Winkelwagen
No products in the cart.

Boekennieuws: Scheepsrampen en Jappenkampen is uit

In 2020 refereerden wij in dit bericht naar het boek ‘Scheepsrampen en Jappenkampen’, van Hendrik Boot. Dit boek is inmiddels gepubliceerd en vertelt het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van zijn vader Cor Boot, zeeman op ‘de grote vaart’. Hij schreef het na veel onderzoek, want erover praten, dat deed zijn vader vrijwel niet.  

Als 18-jarige ging Cor in 1937 varen. Een paar jaar later breekt de oorlog uit. Eerst met Duitsland als vijand, vervolgens met Japan. Een jarenlange overlevingsstrijd volgde. Cor overleefde de oorlog op zee, Jappenkampen, de ramp met de Junyo Maru en de slopende werkzaamheden aan de 220 kilometer lange Pakan Baroe spoorlijn op Sumatra. Zelf vertelde hij, zoals vele lotgenoten, niet veel over de ontberingen en ellende die hij doorstond. Daarom ging zijn zoon, Hendrik Boot, op zoek naar zijn verhaal. 

Het resultaat is een 406 pagina’s tellend boek waarin hij het verhaal van zijn vader vertelt en in de context van de geschiedenis plaatst. Het is voorzien van vele afbeeldingen. Een onvoorstelbaar relaas over overleven, veertig jaar varen en – tegen Cor′s eigen verwachtingen in – toch oud worden. Hendrik: “Ik wilde mijn vaders verhaal vertellen, maar dat gaat natuurlijk niet. Veel van wat hij meemaakte zal nooit verteld worden. En dat is misschien maar goed ook. Mijn vader vocht voor zijn leven en ging door, om de volgende dag de zon weer te zien opkomen”. 

Op de website boek-boot.nl vind u uitgebreidere informatie en reviews. Klik op onderstaande knop om de website te bezoeken. 

Wij kunnen u dit boek van harte aanbevelen! Het is een boeiend en lezenswaardig boek dat vele vragen over de oorlog beantwoord die nabestaanden bezighouden.  

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published.

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand veld in en ontvang onze nieuwsbrief!


Facebook berichten